Zarah Leander

30b195r

Zarah Leander

 

Zarah Leander föddes som Sara Stina Hedberg i Karlstad den 15 mars, 1907.

Hon var dotter till köpmanen Anders Hedberg och hans fru Mathilda Hedberg och hon hade fyra stycken äldre bröder.

Zarah gick ofta förbi teatern i Karlstad som liten och beskrev det med att vara som i himlen och att hon en dag ville bli skådespelerska.

Som ung var hon också över i Lettland och studerade sång och det var där hon fick reda på att hon var kontraalt, det vill säga att hon hade en mörkare röst en vanligt.

Efter att ha jobbat som kontorist under en period i Stockholm så gifte hon sig med prästsonen Nils Leander och fick flytta in på hans föräldrars gamla prästgård där hon även fick sina två barn.

Men detta förhållandet var inte lyckligt och Zarah som hade en stor musikpassion fick sitta ute på utedasset och öva på sina sånger, eftersom musik inte var tillåtet i prästgården.

Men 1929 så fick hon höra att dåtidens revykung Ernst Rolf var på turné och att hans primadonna hade blivit sjuk och då tog Zarah sin chans och åkte till Ernst Rolf och sjöng för honom och han blev genast stormförtjust i henne och lät henne ta över alla nummer som den andra primadonnan skulle ha haft. Det var också där som hon för första gången sjöng sången : Vill ni se en stjärna.



Tre år efter det så spelade hon i Glada Änkan mot Gösta Ekman den äldre, som var farfar till vår idag Gösta Ekman som vi känner igen ifrån Jönssonligan.

Senare så fick en annan revykung syn på Zarah och det var Karl Gerhard och zarah blev hans favorit primadonna och fick medverka i många revyer tillsammans med honom runt om i hela Sverige.

Under den tiden spelade hon in några svenska filmer och sålde många grammofonskivor runt om i landet. Folket blev nämligen förtjusta i hennes mörka röst och tydliga textning som passade den tidens grammofonskivor bra.



Sedan så for Zarah Leander till Tyskland under krigstiden och medverkade där i några operetter och kort därefter så började hon spela in filmer i Tyskland, och det slutade med stora succéer och hon blev snabbt en av Nazitysklands populäraste artister och hon hyllades stort, väldigt stort!

38b142a

Zarah blev i stort sett allas idol i Tyskland under den tiden och folk strömmade till biograferna för att se hennes filmer och Zarah skrev under nya kontrakt med med hennes filmbolag och fick där igenom det högsta filmgaget någonsin har delats ut i hela Europa.

Zarah blev också uppvaktad av inte minst Adolf Hitler som hon har ätit middag med och han blev väldigt förtjust i hennes röda hår och mörka röst, och missade inte en enda film med henne, och en annan stor beundrare var joseph goebbels som ringde mycket till Zarah för att ge komplimanger om hennes filmer.

Schaukastenfoto aus 'Gabriela'

Mycket av detta gjorde att Zarah blev misstänkt för att vara spion åt Tyskland och hennes privatliv blev väldigt stört av detta.

Hon hade då också en herrgård här i Sverige och när hon var hemma här så blev vart enda samtal avlyssnat och många av hennes brev blev lästa.

Det gick till och med rykten om att hon skulle ha en förläggning för tankning av ubåtar vid huset bara för att det låg så passande vid skärgården.

Det sades också att hon hade en hakkorsflagga på vinden som hon skulle hissa när Tyskland hade vunnit kriget.

Detta fanns det klart inga bevis för och Zarah Leander nekar själv till att hon skulle ha varit nazist bara för att hon gjorde karriär i tyskland under krigstiden. Hon valde endast Berlin för att det låg närmast hennes hemland, och mellan varje film for hon så fort hon kunde hem, till sin gård på Lönö.

58b366

När Zarah väl vara tillbaka i Sverige så blev hon utfryst i några år men gjorde sedan en comeback i Malmö 1949 och fortsatte sedan med att spela teater och sjunga i Sverige, Tyskland och Österrike med stora framgångar och blev lika populär igen.

Nu hade hon blivit en av Europas största divor och folk hade börjat intressera sig mycket i hennes utsmyckningar med otroligt utsmyckade klänningar, stora smycken och olika frisyrer och till och med ibland peruker och hennes röst som bara blev djupare och djupare!Det som kan ha legat bakom det är att hon kedjerökt under en stor period av sin tid.

Hon hade också börjat mer med att göra stora gester under hennes framträdande och hon la ner mycket temperament i sina sånger och det fångade publiken.

Zarah Leander gjorde framträdande ända fram till 1978, då hon blev sjuk och rullstolsbunden och bodde på sjukhus de sista åren till hennes död 1981, då hon var 74 år.

På begravning så sjöng hennes bästa väninna operasångerskan Birgit Nilsson till hennes ära.


81b088
81b001




















Detta var vad jag hade att skriva om den världstora stjärnan Zarah Leander, som är en av mina största idoler om man nu kan säga så!
Hoppas ni har haft en trevlig lässtund iallafall!

" De må skälla mig för diva, men jag vågar vara som jag är i ett samhälle där alla skall vara lika! "// Zarah Leander

Lev Wunderbarrrt! / Tim Lindström


Kommentarer
Postat av: janne

Wow, vilka wunderbara bilder! Sverige största soloartist ever, som Anders Eldeman på radio ofta säger om henne. Suveränt inlägg Tim!

2010-08-27 @ 17:41:16
URL: http://zarahleander.blogg.se/
Postat av: johan westerberg

gud vilka shivongerade bilder , av kära Zarah , väldigt intressant läsning , jag hoppas att Zarah får en offentlig ursäkt någon gång av Sverige , för så mycket som skrevs och sades om henne , bara massa skit , och inget av det var sant , så hon är verkligen värd en ursäkt av sveriga , läste för ett tag sedan att man till och med hade målat hakkors på Zarah's gravsten , undrar vad det är för idioter som gör sån't , det är hemskt , hon var alldeles wunder schönes .

2010-12-16 @ 23:54:58
Postat av: Tim Lindström

Tack så jätte mycket! Ja Zarah är och förblir en av världens främsta soloartist i mina ögon...det var något alldeles speciellt med denna kvinnan!

Ja Jag håller även med dig om att Sverige borde kämas! Men jag antar att hon i sin Primadonnehimmel tänker som hon gjorde förr: De som älskar mig, de älskar jag. Resten kan fara åt ett visst ställe! haha hon hade sådan underbar humor!

Nä Hyllas är vad hon ska bli!

MVH Tim

2010-12-17 @ 10:41:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0